Boyabat Tarihi
Boyabat, Sinop vilayetine bağlı, Batı Karadeniz bölgesinde olan bir ilçedir.
1936 yılında ilçe Kargı ilçesine bağlanan köyler 16 adet
2-1955 yılında Durağan ilçe olması nedeniyle Boyabat’tan ayrılmıştır.
3-1965,1970,1975, yıllarındaki kasabada hızlı artış köylerde azalma nedeni ile
köylerin Nüfusu azalmıştır.Bu durum daha da düşmektedir.
4-1990 yılında 31 köy Saraydüzü ilçesine bağlanmıştır
Doğusunda Durağan, güneyinde Vezirköprü ve Kargı, batısında Taşköprü,
kuzeyinde Ayancık(İstifan), Erfelek, Sinop ve Gerze yer almıştır.
Yüz ölçümü 500km2 kilometrekaredir.Nüfusu 2000 sayımına göre ilçe merkezi
25290 köyleri 29.140 dir. toplam nüfus 54 430 dur.
Boyabat’ın toplam 106 köyü mevcuddur.
İlçe merkezinde 7 adet mahalle mevcuddur bunlar sırasıyla Kemaldede,Gökdere,
Zincirlikuyu,Kumluk, Çamlıca,
Esentepe,ve Camibekir mahelleleridir.
İlçede 7 adet ilk öğretim okulu, 1 adet yatılı ilk öğretim bölge okulu , 5 adet Lise,
1 adet çıraklık eğitim okulu,ve Samsun 19 mayıs ünüversitesine bağlı 2 yıllık yüksek okul bulunmakdadır.
1 adet kapalı spor salonu Boyabat’a hizmet vermekdedir. Boyabat’ın köylerine bağlı 60 adet ilköğretim okulu mevcuddur.Ayrıca ilçe merkezinde 26 adet Cami bulunmakdadır.
Son 10 yıl içinde Boyabat’ın çehresi muazzam şekilde değişmiş şehirleşme çevredeki
Daylı,Çorak,Karacaören köyleriyle adeta birleşmiş bulunmakdadır.
Sanayi bakımından ilçemizde mevcud 30 adet tuğla ve kiremit fabrikası,2 adet cam
mozaik fabrikası, 2 adet çivi fabrikası, 5 adet çeltik fabrikası, 1 adet parke fabrikası bulunmakdadır.
Boyabat eskiden bir kale kasabası idi Evler kale içersinde bulunurdu Çevrede daha çok
çay yataklarında,erenlikde başka evler vardı. Araştırmalarımızdan 200 yıl önce Kaleden
gökdere mahallesine oradanda şehrin altından geçilerek erenlik mıntıkasından çıkılırmış.
Belgelerde 1830 da kalede 30 evin barındığı yazılır. Boyabat kasabası 1925 yılı sonbaharında
yanmış kasabada hiç bir ticarethane kalmamıştır.Boyabat’da yaşamış eski insanlarımız ve
yangına şahit olanlar Boyabat yangınının ilk yaşanmış büyük facia diye nitelerler.
1943 yılında Boyabat ikinci bir felaket olarak deprem yaşamışancak ölüm olayı
yaşanmamıştır Maddi zararın dışında herhangi bir şey olmamıştır.