*ShoutBox AJAX Chat © blueimp.net |  Integrated with SMF

Gönderen Konu: 1975'te kapıdan dönen yunan-Türk savaşı  (Okunma sayısı 601 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı burhan_94

• Burhan
  • Yönetim Kurulu Üyesi
  • HıZLı ŞöFöR
    • Profili Görüntüle
1975'te kapıdan dönen yunan-Türk savaşı
« : 14 Temmuz 2008, 15:46:33 »
Gazeteci Özdemir KALPAKÇIOĞLU'nun 1994'te basılan Yunan'dan dost olmaz adlı kitabından alıntı

"BİR TÜRK - YUNAN SAVAŞI KAÇ GÜN SÜRER?"
YUNANLI DİPLOMATIN ,GAZETECİNİN İLK SORUSU BUYDU.
YUNANLI CİDDİ CİDDİ TÜRKİYE İLE BİR SAVAŞA GİRMEYİ DÜŞÜNÜYORDU

Gerek Yunanlı gazetecilerin,gerek diğer gazetecilerin ve milletvekillerinin her fırsatta bana yönelttikleri bir sorunun mahiyetini ,altında yatan gerçeği ilk anlarda anlayamamıştım doğrusu.Soru ufak tefek değişikliklerle şu şekilde oraya çıkıyordu:"Bir Türk-Yunan savaşı olursa kaç gün sürer?"

İlk önceleri bu soruları gülümseyerek karşılıyor muhataplarıma "Bunu nerden çıkarıyorsunuz" diye karşı sorular yöneltiyordum.

Ama soruları soranların çehreleri değişiyor,sorunun mahiyeti ise değişmiyordu.Artık durumu kavramıştım.Yunanistan Türkiye ile savaşa girmeyi ciddi ciddi düşünüyordu.Nitekim bunu bir Yunanlı gazeteci şu sözleri ile açıkça ortaya koyuyordu:

------>" Bir Türk-Yunan savaşı ancak 48 saat sürer.Bu süre içinde de biz Türkiye'de çok önemli yerleri bombalarız ve hatta Trakya'da bir miktar Türk toprakları içine girmiş oluruz.Büyük güçler araya girerek savaşı durdururlar.Böylece biz ,savaş sona erdiği zaman galip durumda olacağımızdan Kıbrıs'ın intikamını almış oluruz."

....
O sıralarda Türkiye'ye Kıbrıs çıkarması nedeniyle Amerikan silah ambargosu uygulanıyordu.Türk Silahlı Kuvvetleri silah açığını kapatabilmek için çeşitli yollara başvuruyor her seferinde de büyük güçlerle karşılaşıyordu.Bir Türk jet uçağının tekerlek lastiklerinin ancak bir kalkış için yeterli olduğu ,ikinci kalkışı yapamayacağı o günün bilinen gerçeklerindendi.
Yunan silahlı kuvvetleri komutanı da bunu biliyor ve zamanın Yunan başbakanı Karamanlis'i Türkiye ile savaşmaya zorluyorlardı.
Yunanlı gazeteci arkadaşıma o gün verdiğim cevabı aynen buraya geçmekte fayda görüyorum:

----->"Bir Yunan-Türk savaşı senin tahmin ettiğin gibi 48 saatte bitmez.Özellikle senin söylediğin gibi Yunan kuvvetleri kazara Türk topraklerına girmişse hiç bitmez.Süper kuvvetler böyle bir durumda Türk hükümetine söz geçiremez.Kazara Türk hükümeti böyle bir karar alsa bile ki,buna hiçbir vakit imkan yoktur,yine de aldığını düşünelim,buna Türk halkı karşı çıkar.Kısaca sana şunu söyleyeyim ki,böyle bir durumda Türk askerini,elinde silah olsun,olmasın atom bombası bile Atina doklarında zor durdurur"

O gazeteci arkadaşıma bu sözleri söyledikten sonra bu soruların muhatabı olmaktan kurtuldum.Milletvekilleri de artık beni görmekten vazgeçmişlerdi.Telefonlarıma çıkmıyorlar,parlementoda karşılaştığımızda işlerinin çokluğundan söz edip uzaklaşıyorlardı.

Aradan kısa bir zaman geçmiş çok daha önemli konuları öğrenmiştim.
Yunan ordusu Türkiye ile bir savaşa girmek için bütün hazırlığını tamamlamış,Trakyaya sığınak yapmış,uçakları alarma geçirmiş,askerden izinleri kaldırmıştı.
...
Türk-Yunan savaşı bir tek başbakan Karamanlisin evet demesi ile başlayacaktı.
...
Her ne şekilde olursa olsun Türkiyenin dünya ile ilişkisi kesilmeli yalnız bırakılmalıydı.Ama bir savaşa asla evet demeyecekti.Komutanlar ise ısrar ediyorlardı.
"Bugün Türkiye hem ekonomik hem de askeri güç bakımından son derece zayıftır.Bu bir fırsattır,şimdi Türkiye ile savaşabiliriz." diyorlardı.

Karamanlis komutanların bu isteklerinin önüne şu sözleri ile çıkacaktır:

----->"Bütün söyledikleriniz doğrudur .Bugün Türkiye ile bir savaşa gireriz.Belki de galip geliriz.Evet ama Yunan halkı böyle bir hareketten sonra 50 yıl her gece rüyasında Türk korkusu ile yaşayacaktır.Bunu hesaba kattınız mı?Türkiye mağlub olduğu bir savaşın intikamını almayacak mıdır sanıyorsunuz?İşte ben bu düşünce ile Türkiye ile bir savaşa hayır diyorum.Bunu aklınızdan çıkarınız.Yunan halkının rahatı için çıkarınız"
Konuyu Paylaş:
  facebook  twitter  google
Psikopat Admin

Çevrimdışı ∂єѕρєяα∂σ17

• Yönetim Kurulu Başkanı
  • mein herz tut so weh :(:(
    • Profili Görüntüle
Ynt: 1975'te kapıdan dönen yunan-Türk savaşı
« Yanıtla #1 : 30 Temmuz 2008, 11:29:26 »
bilgilendirme için çok teşekkürler arkadaşım...

Pesfootball-Forum

Ynt: 1975'te kapıdan dönen yunan-Türk savaşı
« Yanıtla #1 : 30 Temmuz 2008, 11:29:26 »
GT TF 728*90

Seo4Smf Tagleri: